Rouwfotografie, emotioneel maar eervol werk

Een uitvaart blijft een beladen gebeurtenis, maar het voelt goed om dit sfeervol vast te mogen leggen. Als fotograaf gaan we systematisch aan de slag, wat moet er gefotografeerd worden en welke momenten zijn cruciaal. De emoties van de fotograaf staan hierbij zeker niet op uit, wij zijn ook gewoon mensen.

Persoonlijk denken wij echter dat dit juist een betere reportage oplevert. We voelen aan wanneer het moment er écht toe doet. En ja, soms voel je dat er behoefte is aan privacy, dan nemen we gepaste afstand.

Hoe gaat een rouwreportage in zijn werk?

Vaak worden we benaderd door de begrafenisondernemer, soms door naaste familie van de overledene. Samen wordt het draaiboek doorgenomen en de wensen van de naaste familie besproken. Op de belangrijkste momenten weten we waar we moet staan, zonder teveel ‘aanwezig’ te zijn. Zo verplaatsen we ons als fotograaf vaak tijdens de muziek en gaan wij eerder, of juist als laatste naar binnen. We weten welke route gereden gaat worden en wie de sprekers zijn. De tijdstippen en locaties worden genoteerd. De begrafenisondernemer is leidend op de uitvaart zelf.

Tussentijds worden er foto’s gemaakt van de aanwezigen en betrokkenen. Ook worden er diverse details gefotografeerd. Als dierbare ben je daar op dat moment niet van bewust, maar deze foto’s krijgen later vaak een meerwaarde en/of betekenis. Mochten er nog wensen zijn op de dag zelf, dan kan dat uiteraard aangegeven worden.

Wie moet er op de hoogte zijn van de aanwezigheid van een fotograaf?

De aanwezigheid van een fotograaf is meestal nog ongewoon. Daarom is het belangrijk om de naaste familie op de hoogte te stellen, zodat wij ons werk ongestoord kunnen doen. Soms wordt ons (goedbedoeld) gevraagd ‘waar wij mee bezig denken te zijn’… Dan leggen wij uit dat we fotograferen in opdracht van de nabestaanden.

Bij voorkeur wordt ook op de locatie, de aanwezigheid van een fotograaf doorgegeven. Daar krijgen we vaak de laatste aanwijzingen over wat er wel en niet gefotografeerd mag worden.

Wat gebeurt er na de begrafenis of crematie?

Na de uitvaart worden de foto’s door de fotograaf geselecteerd op inhoud en kwaliteit. De foto’s worden in kleur afgeleverd of eerst omgezet in zwartwit. Na ongeveer 4 weken wordt een usb-stick in een bewaardoosje afgeleverd bij de afgesproken contactpersoon. Bij voorkeur leveren wij dit af bij de begrafenisondernemer. Soms leveren we een klein album met een aantal belangrijke foto’s af. Hiertoe kan uiteraard ook nog achteraf besloten worden.

Infinitum Fotografie bewaart met grote zorg de privacy van de beelden. Zo worden ze nooit gepubliceerd of voor iets anders gebruikt. De foto’s op deze website en in andere communicatiemiddelen zijn door de betrokkenen in kwestie bewust ter beschikking gesteld om anderen een impressie te geven wat voor soort beelden men kan verwachten.

“De emotie van het moment
op passende wijze in beeld gevangen”